meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Utebliven mens – är jag gravid?

Utebliven mens är ett tecken på att du kan vara gravid. För att du ska bli helt säker på om du är gravid ska du genomgöra ett graviditetstest. I vårt välsorterade utbud av graviditetstes av hög kvalitet finns bland annat de välkända Clearblue graviditetstesten som snabbt ger dig svar.

Vilket graviditetstest

Har du utebliven mens? Beställ då enkelt och snabbt ett graviditetstest online

Vad orsakar utebliven mens?

En utebliven mens är första tecknet på att du är gravid. Om din mens uteblivit kan du snabbt och enkelt beställa hem ett graviditetstest online och snabbt få svar på om du är gravid.

Vanligtvis kan ett graviditetstest inte vis om du är gravid förrän 9 dagar efter samlag.

Utebliven mens kan vara orsakat av att ägglossning inte har skett under menstruationscykel, vilket sedan i sin tur kan bero på flera olika orsaker som alla är relaterade till hormonell obalans. Ibland visas denna hormonella obalans genom sen och oregelbunden menstruation, och ibland uteblir mensen helt på grund av obalansen.

Kronisk stress eller längre oro kan öka kroppens nivåer av hormonet Prolaktin, som hämmar kroppens produktion av könshormon, vilket resulterar i att kvinnor inte får mens. Viktnedgång, övervikt eller näringsbrist gör att kroppen inte alltid har möjlighet för att hålla menstruationscykeln igång som vanligt och det kan lätt hända att mensen uteblir vissa månader om kroppen inte har nog med näring. Extrem träning eller bantning kan också ge kroppen för låga näringsnivåer för att underhålla en hel menstruationscykel.

Ett nytt preventivmedel, medicin med hormoner eller dagen efter piller innehåller alla större mängder hormoner som kan sätta kroppen ur balas, och det kan ta ett par veckor innan kroppen har hittat tillbaka till menscykeln igen. Vissa gynekologiska sjukdomar, så som Endometrios, Myom och PCO kan påverka menstruationens regelbundenhet.

Hur behandlar jag oregelbunden menstruation?

Om det är stress som ligger bakom din uteblivande mens kan det vara en bra ide att prova olika stress hanterings tekniker, så som yoga, meditation eller avslappningsövningar. Preventionsmedel, så som P-piller kan hjälpa dig att styra din mens så att den endast kan komma under speciella perioder. Detta är en tillfällig lösning då det endast hjälper dig hantera när mensen kan komma, och inte löser problemet med varför mensen inte kommer varje månad.

Ska jag vara orolig för min uteblivna mens?

Att mensen hoppar över en månad eller två, eller är sen, är inget att oroa sig för, men om din mens har varit försenad i över sex månader och du inte är gravid bör du kontakta en läkare eller gynekolog för att utreda närmare.

Källor:
American Pregnancy Association
Vårdguiden 1177
UMO

Relaterede artikler

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid?

Läs mer

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu.

Läs mer

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid?

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar