meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Progesteron – nyckeln till en vällyckad graviditet

Du har säkert hört talas om östrogen. Är du kvinna och i barnafödande ålder bör du också känna till hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon), som dels är ett förstadium till bl.a. östrogen, men som också dels verkar i sig självt. Man kan säga att progesteron är en av nyckelingredienserna i den tidiga graviditetsfasen.

Har du brist på progesteron i starten av en graviditet riskerar du nämligen att få en spontanabort.

Det finns dock hjälp att få i förtid i form av tillskott och krämer som kan kompensera för en låg naturlig progesteronnivå, och därmed markant öka dina chanser för en vällyckad graviditet.

Vad är progesteron?

Progesteron är ett bioidentiskt hormon som produceras naturligt i äggstockarna under kvinnans menstruationscykel. Hormonet stärker bl.a. din livmoderslemhinna under ägglossningsprocessen genom att främja körtel- och sekretbildning.

Därigenom färdigmognas livmodern så att den är kapabel att ta emot ett befruktat ägg som på sikt kan växa till sig till ett foster – och sedan vidare till ett litet barn.

Välkomstkommitté och radiator i ett

Utöver smörjningen av livmodern är det också progesteronets ansvar att sörja för en moderat temperaturökning efter ägglossningen.

När ägget har haft ett romantiskt möte med sin utvalda, spermien, blir det med andra ord inbjudet till ett mjukt och behagligt inneklimat i livmodern, något som det kan tacka progesteronet för.

Symtom på progesteronbrist

Ett lågt progesteronnivå kan visa sig bl.a. genom oregelbunden menstruation, humörsvängningar, värmevallningar, trötthet, bröstsmärtor mm.

Har du ett eller flera av dessa symtom på progesteronbrist, samtidigt som du har svårt att bli gravid, så är det nästa naturliga steget en progesteronanalys.

Testa ditt progesteronnivå

Genom att få utfört en progesteronanalys får du via en s.k. ”koncentrationsmätning” mätt dina progesteronvärden – och därmed ett entydigt svar på varför du inte kan genomföra en graviditet. Progesteronanalys kan även bli aktuell att genomföra vid övriga menstruationsstörningar.

Bodyguard för kvinnor under östrogenbehandling

Är du en av de otursamma kvinnor som har ingen eller oregelbunden menstruation – och därför är under östrogenbehandling?

I så fall kan ett progesterontillskott också vara nödvändigt för att balansera den hormonella redovisningen och skydda kroppen.

Tillskott: för dig som har ett lågt progesteronnivå

Om en progesteronanalys visar att du har en progesteronbrist behöver du inte få panik. Din gynekolog kan nämligen skriva ut s.k. gestagener; fullgoda syntetiska ersättningar för progesteron.

Ingen progesteronbiverkningar med kräm

Progesterontillskott finns bl.a. i form av slidpiller och tabletter. Som med de flesta tabletter kan det dock förekomma biverkningar, och därför skriver många gynekologer ut progesteronkräm som du själv påför istället.

Konsultera alltid läkare om du har symtom på progesteronbrist, eller om du tvekar angående vilket tillskott som är bäst för dig.

Lycka till med din graviditet!

Källor: 

https://www.blodkollen.se

http://www.tidningenhalsa.se

https://sv.wikipedia.org

Relaterede artikler

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad.

Läs mer

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor.

Läs mer

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar